
PART 1 

INTRODUCTION  

Citation and commencement 

1.  These Regulations may be cited as the Construction (Design and Management) Regulations 2007 and 
shall come into force on 6th April 2007. 

Interpretation 

2.—(1) In these Regulations, unless the context otherwise requires— 

 

 

 

 

 

 

 

but does not include the exploration for or extraction of mineral resources or activities preparatory thereto carried 
out at a place where such exploration or extraction is carried out; 

 

 

relating to a structure or to a product or mechanical or electrical system intended for a particular structure, and a 

“business” means a trade, business or other undertaking (whether for profit or not);

“client” means a person who in the course or furtherance of a business—

(a) seeks or accepts the services of another which may be used in the carrying out of a project for 
him; or

(b) carries out a project himself;

“CDM co-ordinator” means the person appointed as the CDM co-ordinator under regulation 14(1);

“construction site” includes any place where construction work is being carried out or to which the 
workers have access, but does not include a workplace within it which is set aside for purposes other 
than construction work;

“construction phase” means the period of time starting when construction work in any project starts 
and ending when construction work in that project is completed;

“construction phase plan” means a document recording the health and safety arrangements, site rules 
and any special measures for construction work;

“construction work” means the carrying out of any building, civil engineering or engineering 
construction work and includes—

(a) the construction, alteration, conversion, fitting out, commissioning, renovation, repair, upkeep, 
redecoration or other maintenance (including cleaning which involves the use of water or an 
abrasive at high pressure or the use of corrosive or toxic substances), de-commissioning,
demolition or dismantling of a structure;

(b) the preparation for an intended structure, including site clearance, exploration, investigation (but 
not site survey) and excavation, and the clearance or preparation of the site or structure for use 
or occupation at its conclusion;

(c) the assembly on site of prefabricated elements to form a structure or the disassembly on site of 
prefabricated elements which, immediately before such disassembly, formed a structure;

(d) the removal of a structure or of any product or waste resulting from demolition or dismantling of 
a structure or from disassembly of prefabricated elements which immediately before such 
disassembly formed such a structure; and

(e) the installation, commissioning, maintenance, repair or removal of mechanical, electrical, gas, 
compressed air, hydraulic, telecommunications, computer or similar services which are 
normally fixed within or to a structure,

“contractor” means any person (including a client, principal contractor or other person referred to in 
these Regulations) who, in the course or furtherance of a business, carries out or manages 
construction work;

“design” includes drawings, design details, specification and bill of quantities (including specification of
articles or substances) relating to a structure, and calculations prepared for the purpose of a design;

“designer” means any person (including a client, contractor or other person referred to in these 
Regulations) who in the course or furtherance of a business—

(a) prepares or modifies a design; or

(b) arranges for or instructs any person under his control to do so,
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person is deemed to prepare a design where a design is prepared by a person under his control; 

 

 

 

 

and any reference to a structure includes a part of a structure. 

(2) Any reference in these Regulations to a plan, rules, document, report or copy includes a plan, rules, 
document, report or copy which is kept in a form— 

(3) For the purposes of these Regulations, a project is notifiable if the construction phase is likely to involve 
more than— 

of construction work. 

Application 

3.—(1) These Regulations shall apply— 

“excavation” includes any earthwork, trench, well, shaft, tunnel or underground working;

“the Executive” means the Health and Safety Executive;

“the general principles of prevention” means the general principles of prevention specified in Schedule 
1 to the Management of Health and Safety at Work Regulations 1999(3)

“health and safety file”—

(a) means the record referred to in regulation 20(2)(e); and

(b) includes a health and safety file prepared under regulation 14(d) of the Construction (Design 
and Management) Regulations 1994(4);

“loading bay” means any facility for loading or unloading;

“place of work” means any place which is used by any person at work for the purposes of construction 
work or for the purposes of any activity arising out of or in connection with construction work;

“pre-construction information” means the information described in regulation 10 and, where the project 
is notifiable, regulation 15.

“principal contractor” means the person appointed as the principal contractor under regulation 14(2);

“project” means a project which includes or is intended to include construction work and includes all 
planning, design, management or other work involved in a project until the end of the construction 
phase;

“site rules” means the rules described in regulation 22(1)(d);

“structure” means—

(a) any building, timber, masonry, metal or reinforced concrete structure, railway line or siding, 
tramway line, dock, harbour, inland navigation, tunnel, shaft, bridge, viaduct, waterworks,
reservoir, pipe or pipe-line, cable, aqueduct, sewer, sewage works, gasholder, road, airfield, 
sea defence works, river works, drainage works, earthworks, lagoon, dam, wall, caisson, mast, 
tower, pylon, underground tank, earth retaining structure or structure designed to preserve or 
alter any natural feature, fixed plant and any structure similar to the foregoing; or

(b) any formwork, falsework, scaffold or other structure designed or used to provide support or 
means of access during construction work,

“traffic route” means a route for pedestrian traffic or for vehicles and includes any doorway, gateway, 
loading bay or ramp;

“vehicle” includes any mobile work equipment;

“work equipment” means any machinery, appliance, apparatus, tool or installation for use at work 
(whether exclusively or not);

“workplace” means a workplace within the meaning of regulation 2(1) of the Workplace (Health, Safety 
and Welfare) Regulations 1992(5) other than a construction site; and

“writing” includes writing which is kept in electronic form and which can be printed.

(a) in which it is capable of being reproduced as a printed copy when required; and

(b) which is secure from loss or unauthorised interference.

(a) 30 days; or

(b) 500 person days,
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(2) Subject to the following paragraphs of this regulation, these Regulations shall apply to and in relation to 
construction work. 

(3) The duties under Part 3 shall apply only where a project— 

(4) Part 4 shall apply only in relation to a construction site. 

(5) Regulations 9(1)(b), 13(7), 22(1)(c), and Schedule 2 shall apply only in relation to persons at work who are 
carrying out construction work. 

(a) in Great Britain; and

(b) outside Great Britain as sections 1 to 59 and 80 to 82 of the 1974 Act apply by virtue of article 8(1)(a) 
of the Health and Safety at Work etc. Act 1974 (Application outside Great Britain) Order 2001(6).

(a) is notifiable; and

(b) is carried out for or on behalf of, or by, a client.

(3) S.I. 1999/3242, to which there are amendments not relevant to these Regulations. Back [3]

(4) S.I. 1994/3140, amended by S.I. 2006/557; there are other amending instruments but none is relevant. 
Back [4]

(5) S.I. 1992/3004, amended by S.I. 2002/2174 and S.I. 2005/735; there are other amending instruments 
but none is relevant. Back [5]

(6) S.I. 2001/2127. Back [6]
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